Binalar ve Sitelerde Yangından Korunma Yönetmeliği: Yönetici ve Kat Maliklerinin Görevleri 2025

28
Oca, 2025

Binalar ve Sitelerde Yangından Korunma Yönetmeliği: Yönetici ve Kat Maliklerinin Görevleri 2025

Merhaba değerli misafirlerimiz Site ve Binalarda Yangın Yönetmeliği Adlı Yazımıza Hoş Geldiniz.

Site ve Binalarda Yangın Yönetmeliği ve yöneticinin sorumlulukları

Son zamanlarda yaşanan üzücü yangın olayları, halkımızı yangından korunma yöntemleri konusunda daha bilinçli hale gelmeye yönlendirdi. Bu konuda Netyönetim olarak sizlere faydalı olmak istiyoruz. Yangın çıkışından önce yangına kesinlikle hazırlıklı olunmalıdır. Özellikle oturduğumuz site binalarda yangın yönetmeliği yani “Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği” talimatlarına tam uyulmalıdır.

İş yerlerinde yangın anında muhtemelen ayakta ve uyanık olursunuz, bu da kurtulma olasılığınızı artırır. Ancak evinizde veya binanızda yangına uykuda yakalanma riskiniz bulunmaktadır. Kimsenin böyle bir durumla karşılaşmamasını temenni ediyoruz, ancak bu ihtimali de göz ardı etmemeliyiz. Bu sebeple site binalarda yangın yönetmeliği için alınması gereken tedbirleri madde madde sizlerle paylaşıyoruz. Unutmayın, hiçbir tedbir veya önlem canınızdan daha önemli değildir!

Yangın Yönetmeliğine Göre Kat Maliklerinin ve Yöneticilerin Sorumlulukları

  1. Yangın kaçış merdivenleri ve holler: Yangın kaçış merdivenlerine veya yangın güvenlik hollerine hiçbir şekilde eşya konulmamalıdır. Bu alanlar ortak yerlerdir ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre kat malikleri, bu alanları kullanırken birbirlerini rahatsız etmemekle ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
  2. Yöneticinin sorumlulukları: Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35. maddesi, yöneticinin; ana gayrimenkulün kullanılması, korunması, bakımı ve onarımından sorumlu olduğunu belirtir. Bu madde, yangın tedbirlerinin alınmasından yöneticiyi dolaylı olarak sorumlu kılar.

19.12.2007 Tarihli Resmi Gazete’de Yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği” Uyarınca Yöneticinin Sorumlulukları:

  1. Yangın kaçış alanları: Yangın kaçış alanlarında eşya bulundurulmamalı ve bu alanlar her zaman kullanıma hazır durumda tutulmalıdır. Yönetici, bu alanların boşaltılması için kat maliklerinden izin almak zorunda değildir. Gerekli görürse kendisi bu alanları boşaltabilir.

yangın söndürme aletleri ve sistemleri

Site ve Binalarda Yangın Yönetmeliği ve Yangın Emniyeti ile İlgili Yöneticinin Görevleri

  1. Yangın geçiş ve kaçış holleri ile yangın merdivenleri acil durumlarda kullanıma uygun şekilde her zaman açık tutulmalıdır.
  2. Binadaki yangın merdiveni kapıları kilitli olmamalı, ancak kapalı tutulmalıdır. Yangın merdiveni kapıları yangın anında bir baca etkisi yaratabilir; bu nedenle dikkatle kullanılması gerekir.
  3. Kazan daireleri, bacalar, sığınaklar, otoparklar, çatılar, asansörler, transformatörler, jeneratörler ve yıldırımdan korunma tesisatları gibi techizatların durumu ve bakımı yöneticinin sorumluluğundadır.
  4. Yangın söndürme sistemlerinin periyodik bakımları yöneticinin görevleri arasındadır.
  5. Binalarda bulunan acil yönlendirme ve aydınlatma armatürlerinin bakımları da yöneticinin sorumluluğundadır.
  6. Bina yüksekliği 30.5 metreden fazla ise, site sakin sayısı 200’den fazla veya personel sayısı 50’den fazla ise, yangın acil durum ekipleri kurulmalıdır. Bu ekiplerin oluşturulmasından yönetici sorumludur.
  7. Yangın tatbikatları yılda en az bir kez kat malikleri ile birlikte yapılmalıdır.
  8. Denetimler sonucunda eksik yangın techizatları tespit edilirse, bu techizatların 1 yıl içerisinde temin edilmesi yöneticinin görevidir.
  9. Çatı kapısı her zaman kilitli olmalı, çatı araları temiz tutulmalıdır.

Eğer bir bina yöneticisi yoksa, yangın anında bina sakinlerinin tamamı sorumlu tutulur.

Netyönetim ile Acil Durumlarda İletim Kolaylığı

Sevgili Netyönetim kullanıcıları, sitelerinizde ve binalarınızda yangına karşı alınabilecek tedbirleri ve sorumlulukları sizlerle paylaştık. Yöneticilerinizden gerekli önlemleri alınmasını isteyerek, yangın anında hayatta kalma şansınızı yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz.

Ayrıca, Netyönetim site/bina yönetim uygulamasıyla, herhangi bir acil durum anında tüm kat sakinlerine acil durum bildirimi veya mesajı gönderebilirsiniz.

Netyönetim ekibi olarak yaşam alanlarınızda sağlıklı ve risklerden uzak günler diliyoruz. Daha fazla blog yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Web sitemizi ziyaret etmek isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

netelsan_fabrika[1]

Net Yönetim Hakkında

Net Yönetim bir Netelsan A.Ş markasıdır. Netelsan 36 yıllık tecrübesi ile her zaman hizmet vermeye devam etmiştir. 

Şirket Adresimiz

1. Organize Sanayi Bölgesi Karakoyunlu Caddesi No:4 Sincan / ANKARA / TÜRKİYE

 

İletişim Bilgilerimiz

Bizi takip edin